Sosyal Adalet
Sosyal adalet kavramı, hukuksal açıdan ilişkileri düzenlemekle beraber, politik ve felsefi açıdan da toplum içinde yer alan çeşitli topluluklar ve gruplar arasındaki ilişkilerde adil ve hakkaniyetli bir sosyal yaşamı oluşturmak adına ortaya çıkmış bir kavramdır.
Hakkaniyetsiz dağılımın baş göstermesiyle beraber, insan haklarını ve yaşamsal birçok değeri tehlikeye atan ve ihlal eden sorunların da ortaya çıkması konuya ciddi yaklaşılması gerektiğini göstermektedir. Sosyal adaleti sağlamak için çeşitli toplum kurumları zenginliğin adil dağılımını, fırsat eşitliğini, vergilendirmeyi, sosyal güvenliği, kamu sağlığını, kamu hizmetlerini, iş kanunu ve piyasaların düzenlenmesini sağlamak için görevlendirilmektedir (Rawls, 2017).
Moda, ekonomik, politik ve sosyal alanlarda rekabetin artmasını sağlayan bir sisteme sahiptir. Beden farklılıklarına yönelik küçümseyici tutumlar, çeşitli diyet uygulamaları, moda olan ve olmayan nesnelere karşı önyargılarla beraber, çoğu tedarik zincirinde insan emeğiyle gerçekleşen üretimin oldukça kötü şartlar ve koşullarda az gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilmesi ve bu coğrafyalarda yaşayan insanların çeşitli tekstil atıklarına ve artıklarına maruz bırakılması, yerel kaynakların tüketilmesi gibi konular, moda alanında sosyal adaletin sağlanması için başlıca tartışma konularını oluşturmaktadır.
Bkz. Adil Ticaret, Çocuk İşçiliği, Değer, Dezavantajlı Gruplar, Etik Moda, Feminizm, İnsani Geçim Ücreti, Kapsayıcılık, Kazova Direnişi, Kültürel Temellük, Merdiven Altı Atölye, Modanın Dekolonizasyonu, Pay Up, Rana Plaza Faciası, Sürdürülebilir Kalkınma, Şeffaflık, Tedarik Zinciri.
Kaynak:
Arnold, R. (2009). Fashion: A very short introduction. Oxford University Press.
Rawls, J. (2017). Bir adalet teorisi (V.A. Coşar, Çev.). Phoenix Yayınevi.
Von Busch, O. vd. (2012). Just fashion: Critical cases on social justice in fashion. Self Passage.