Kazova Direnişi
Kazova işçilerinin direnişi, Kazova Tekstil Fabrikası’nın kapanması sonucu işçilerin ücret ve tazminat alacakları talebiyle Şubat 2013’te başlamıştır. Fabrikada yaşanan ücret ve çalışma şartlarıyla ilgili sorunlar, fabrikanın kapanmasıyla birlikte işçilerin haklarını türlü mücadele yollarına başvurarak aramasıyla başlamıştır. Birkaç ay sonra ise işçilerin direnişi, özyönetim uygulamalarının yolunu açacak olan fabrika işgaline dönüşmüştür. Kazova işçi özyönetimi Diren Kazova Kooperatifi ve Özgür Kazova Tekstil Kolektifi tarafından temsil edilmektedir (Mete, 2017).
Kazova Direnişi’ne başından itibaren destek veren bir kısım işçi direnişten ayrılıp Özgür Kazova olarak yollarına devam etmiş, “Patronsuz Kazak” söylemiyle yola çıktıkları Özgür Kazova tekstil markasını kurmuşlardır. 2014 Şubat ayında yapılan toplantı sonucu mağaza kısmında kalan Kazova işçileri ise Diren Kazova olarak kooperatifleşmişlerdir. Böylece işçilerin özyönetim girişimlerine dayanarak kurulan, hem üretim hem satış faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, dünyadaki örneklerine benzeyen, Türkiye tarihindeki sadece işçilerden oluşan ilk işçi kooperatifi Diren Kazova Kooperatifi adıyla kurulmuştur (Mete, 2017).
Bkz. Adil Ticaret, Değer, Merdiven Altı Atölye, Pay Up, Rana Plaza Faciası, Sosyal Adalet.
Kaynak:
Mete, B. (2017). Türkiye'de işçilerin özyönetim deneyimi: Diren Kazova Kooperatifi ve Özgür Kazova Tekstil Kolektifi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2013/10/131021_100kadin_kazova_cagil
https://www.yesilist.com/kazova-iscileri-patronsuz-yerli-ve-organik/