Kapsayıcılık
Irkları, cinsiyetleri, bireylerin cinsel yönelimlerini, kültürleri, fiziksel veya bilişsel yeterlikleri nedeniyle dışlanmış bireyleri veya toplulukları yaşamın çeşitli alanlarına dahil etme politikası veya uygulamasıdır. Kapsayıcılık, dışlanmış, göz ardı edilmiş veya azınlık olarak nitelendirilebilecek insanlara fırsat ve kaynaklara erişim olanağı sağlar.
Birçok ürün geniş kitlelere ulaşırken, nüfusun geneline yönelik tasarımlar üreten tasarımcılar farklı yeterliklere ve ihtiyaca sahip grupları da kapsayıcılık bağlamında göz önünde bulundurmalıdır. Kullanıcıları birer tüketici değil, fakat insan olarak ele aldığımızda, fiziksel ve bilişsel yeterlikleri veya içinde bulunduğu koşulları, ihtiyaçları, korkuları, zevkleri, istek ve arzuları da düşünmüş oluruz. Bu düşünceye yönelik gerçekleştirilen moda ürünleri ise çeşitli estetik değerlerin ve biçimlerin bir aradalığını vurgular. Modanın bu yöndeki çeşitliliği her tür bireyin kendini giysilerle ifade etmesine olanak tanır.
Bkz. Aktivizm, Dezavantajlı Gruplar, Feminizm, Sosyal Adalet.
Kaynak:
Jordan, P. W. (2000). Inclusive design: an holistic approach. Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Society Annual Meeting, 44(38), 917-920.
Keates, S., Clarkson, P. J., Harrison, L. A. ve Robinson, P. (2000). Towards a practical inclusive design approach. Proceedings on the 2000 conference on Universal Usability, 45-52.
Starkey, S. ve Parsons, J. (2019). Inclusive apparel design for baby boomer women. Fashion Practice, 11:1, 81-104.
Von Busch, O. (2018). Inclusive Fashion – an Oxymoron – of a Possibility for Sustainable Fashion?. Fashion Practice, 10, (3) pp. 311-327.