Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik; sürdürmek, devam ettirmek, desteklemek ve var olmak anlamlarında kullanılmaktadır (Tıraş, 2012, s.59). Dilimizde “sürdürmek” fiilinden türeyerek, “sürdürülebilirlik” ismine dönüşmüştür. Bu bağlamda sürdürmekten türetilen ve sürdürülemez kelimesinin karşıtı olarak kullanılan “sürdürülebilir” kelimesi, var olan durumun korunması ya da devam ettirilmesi anlamına gelmektedir (Kılıç, 2012, s.203).
Sürdürülebilirlik hakkında yapılan ilk çalışmaları ve bu kavramın ortaya çıkışını 1960’ların sonunda oluşmaya başlayan çevresel duyarlılıkla ortaya çıkmışsa da, bugünkü haliyle sürdürülebilirlik kavramı, Birleşmiş Milletler tarafından kurulan World Commision on Environment and Development (Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu)’da alınan kararların toplandığı ve 1987 yılında yayınlanan “Our Common Future” isimli raporda ya da bilinen adıyla 1987 Brundtland Raporu’nda tanımlanmıştır. Buna göre sürdürülebilirlik; “şu anki gereksinimleri, gelecek kuşakların kendi gereksinimlerini karşılama becerilerini tehlikeye atmaksızın karşılamak” anlamına gelmektedir.
Çevresel, ekonomik ve sosyal ayakları bulunan sürdürülebilirlik konusu, bizlere adil, eşitlikçi, doğanın ve yeryüzünün kapasitesine saygılı davranmayı gösteren bir yol haritasıdır. Sürdürülebilirlik, yeryüzünün kendini yenileme becerisinin sınırlarına dayandığımızı, tercihlerimizle ve davranışlarımızla esenlikli bir yaşam için katılım göstermemiz gerektiğini anlatan bir kavramdır.
Bkz. Antroposen, İklim Krizi, Sistemler Değişimi, Sosyal Adalet, Sürdürülebilir Kalkınma.
Kaynak:
Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028
Kılıç, S. (2012). Sürdürülebilir kalkınma anlayışının ekonomik boyutuna ekolojik bir yaklaşım. İ.Ü Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 47, 201-226.
Mitcham C. (1995). The concept of sustainable development: its origins and ambivalence. Technology in Society, 17(3), 311-326.
Tıraş, H. H. (2012). Sürdürülebilir kalkınma ve çevre: Teorik bir inceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2, 57-73.